top of page
Search
  • Writer's pictureLakia

VIERASKYNÄ: Suunnittele kodin ostaminen pala kerrallaan

Updated: Mar 28, 2019


Kotoisa LKV on LAKIA Oy:n kumppani kiinteistöjen ja asumisen saralla.

Alkuvuosi tuo aina uusia unelmakodin etsijöitä markkinoille. Kevään tulo tuo myös uusia koteja markkinoille. Ehkäpä asia on juuri nyt teilläkin ajankohtainen. Varsinkin omakotitalon etsijät heräävät miettimään, että kesä uudessa talossa olisi kiva juttu.


Ensimmäisen omakotitalon ostamiseen liittyy paljon asioita, unelmointia ja välillä myös pelkoja. Asioista onkin syytä ottaa selvää, eikä pelotkaan aina aiheettomia ole, mutta maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Kysymyshän on siitä, että löytää juuri oikean talon omiin tarpeisiinsa.


Olen koonnut valmiiksi asioita, joista on teille hyötyä, sillä haluan että te onnistutte asumisessanne. Omakotitalo ostetaan pidemmäksi aikaa, eikä sitä yleensä myydä parin vuoden jälkeen pois, vaan silloin mietitään pidempiä aikoja tulevaisuuteen. Ostamista kannattaa suunnitella pala kerrallaan ja miettiä asiaa monelta kantilta. Minusta on viisasta miettiä muutamia asioita jo valmiiksi, ennen kuin on käynyt katsomassa yhtäkään taloa paikan päällä.


Aloita raha-asioista


Suunnittelu on järkevää aloittaa raha-asioita ja selvittää kuinka ison lainan pankki voi teille myöntää. Jos teillä on jo oma asunto, niin arvio siihen kannattaa pyytää kiinteistönvälittäjältä, sillä pankki haluaa tietää sen joka tapauksessa. Usein pankki vaatii, että välittäjä on suorittanut LKV- kokeen, joten se kannattaa ensin varmistaa sieltä.


Lainalupausta kannattaa pyytää ensin omasta pankista, mutta ei kannata tyytyä vain yhden pankin tarjoukseen. Kilpailuttakaa ja vertailkaa paria kolmea pankkia keskenään, sillä yhteiselo pankin kanssa on yleensä pitkä, joten ei ole sama, millaisia ehtoja lainassa on esim. jouston suhteen.


Varainsiirtovero ja remontit pitää huomioida


Lainaa miettiessä kannatta muistaa varainsiirtovero, joka on 4% kauppahinnasta, pankit kyllä huomioivat asian, mutta eivät välttämättä rahoita sitä. Jos ette ole aikaisemmin omistaneet yli puolta mistään asunnosta ja olette alle 40-vuotiata, niin säästätte kivan summan rahaa. Silloin teillä täyttyy ensiasunnon ostajan ehdot, eikä veroa tarvitse maksaa.


Pankista on samalla hyvä tiedustella, kuinka siellä suhtaudutaan remonttilainaan. Jos ette ole ostamassa uutta taloa, niin asia tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi kuitenkin. Suunnittelu on siis ihan järkevää jo tässä alku vaiheessa, sillä omakotitalojen remontteihin voi mennä yllättävän paljon rahaa. Nyt en puhu pelkästään keittiön kaapeista ja kylpyhuoneen kaakeleista, vaan lähinnä talon ulkopuolisista asioista, kuten katto, salaojat tai ikkunat.


Perheen menot ja tulot


Pankkien sivuilla on lainalaskuri, joilla voi helposti laskea ja suunnitella menoja ja tuloja. Pankki ottaa teidät tosissaan, kun tiedätte tapaamisessa jo teidän perheen menot ja tulot. Menot kannattaa laskea mieluummin ylä- kuin alakanttiin, sillä yllätyksiä voi aina tulla. On järkevää ja viisasta olla realistinen, sillä talon ostamiseen voi liittyä monta ennalta arvaamatonta asiaa. Lainalaskurit menevät usein pankkien sivuille, josta onkin sitten helppo ottaa seuraava askel; eli mars pankkiin.

Seuraavaksi pitää miettiä, missä tämän talon pitäisi sijaita, mutta siitä kerron enemmän toisella kertaa.-Tupu Utriainen / Kotoisa LKV


Kirjoittaja on Kotoisa LKV:n yrittäjä ja laillistettu kiinteistönvälittäjä. Alla Tupun esittelyteksti:


"Olen tehnyt 11 vuotta kiinteistönvälittäjän työtä ja olen ollut mukana yli sadan omakotitalon kuntotarkastuksessa. Työni takia olen saanut ja joutunut lukemaan myös kaikki raportit tarkkaan ja sitä kautta minulle on myös selvinnyt, mitkä asiat omakotitalon ostajia huolettaa eniten. Varsinkin ensimmäisen omakotitalon ostaminen on iso asia. Nyt sinulla on mahdollisuus hyötyä näistä tiedoista, sillä kerron blogeissani selkokielellä asioita, joihin omakotitalon ostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota."


Tupu Utriainen

Kiinteistönvälittäjä LKV,LVV,KiAT 040 749 7626 tupu@kotoisa.fi

www.kotoisa.fi

IG: @kotoisalkv

77 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page